Araştırma Sonucu Ortaya Çıktı: Mardin bir yemek olsaydı adı ne olurdu?

Her yörenin kendine has yemek kültürü var. Bu kapsamda yapılan bir araştırma ile Mardin'in de aralarında olduğu illerin isminin bir yemek adı olması durumunda isminin ne olacağı araştırıldı. Mardin'in ortaya çıkan ismi beklenen isim olurken, paylaşılamayan yemekler ise Çiğ Köfte ve Künefe oldu.

Her yörenin kendine has yemek kültürü var. Hangi bölge yeme içme konusunda daha zengin, hangi şehrin kaç çeşit yemeği var, şeklinde bir araştırma yapıldı.  Ankara Ticaret Odası  tarafından yapılan araştırmada şaşırtan sonuçlar çıktı. Hiç ummadık şehirlerin bile inanılmaz yemek zenginliği ortaya çıktı. Künefe ve çiğ köfte paylaşılamayan ürünler. Herkes künefeyi Hatay, çiğ köfteyi Urfa biliyordu ama Çiğ Köfte ve Künefe'yi Urfa, Batman, Adıyaman, Mardin, Osmaniye, Diyarbakır ve daha birçok kentin paylaşamadığı ortaya çıktı. 

Ankara Ticaret Odası tarafından yapılan araştırmada ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor.  81 ilin tespit edilebilmiş toplam 2 bin 250 çeşit yemeği olduğu ortaya çıkan araştırmaya göre; en zengin mutfak Gaziantep’te. Tam 291 çeşit yemek ve içeceğe sahip Gaziantep. Gaziantep’in ardından en zengin yemek çeşitliliğine sahip il Elazığ. Tam 154 çeşit yemek ve içeceğe sahip. Adana, Mardin, Diyarbakır ise listenin 3'üncü sırasında bile yer almıyor. 

Listenin 3.sırasında 93 çeşidiyle Ankara yer alıyor. ATO’nun araştırmasına göre yeme içme zenginliği bakımından listenin başında 455 yiyecek ve içecek ile İç Anadolu Bölgesi geliyor. İkinci sırada 425 çeşit ile Doğu Anadolu Bölgesi var. Onu hemen Güney Doğu Anadolu bölgesi 398 çeşit ile izlerken, Karadeniz Bölgesi bir çeşit yemek ile listenin ilk üçünde yer almayı kıl payı kaçırıyor. Karadeniz Bölgesi 397 çeşit yemek ve içeceğe sahip. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşitle listenin 6.sırasında yer alırken sonuncu Ege Bölgesi 162 çeşit yemek ve içeceğe sahip.

Mardin'in en meşhur yemeği ise, bildiğimiz gibi Kutilk çıkıyor. Yani bir diğer adıyla içli köfte. 

Mardin; tarihi, yeme içme zenginliği ile görülesi ve tadına bakılası yemekler yapan bir şehir. Haydi size soralım. Mardin ne ile anılmalı. Öyle şimdilerde yedirilmeye çalışılan Mardin Tabağı falan değil. Mardin’in geçmişten gelen asıl yemeği İkbebet; yani Mardin usulü İçli Köfte.

Siirt; bir meyve ile adını duyuruyor. Herkes yemek ile duyuracak değil ya. Hiç duydunuz mu bilmem Zivzik Narı. 800 gram ağırlığa kadar çıkabilen, taneleri nohut büyüklüğünde asit oranı düşük ve tadı mayhoş bir meyve. Tadına bakanlar, en iyi nar olarak adlandırıyor.

Tunceli; hiç aklınızdan bu şehir ile ilgili bir lezzet ismi geçmemiştir am bir peyniri var ki; inanılmaz lezzetler sunuyor. Şavak Tulum Peyniri. Keçi-Koyun karışımı ile yapılıyor genellikle ve mutlaka 90 gün olgunlaşması bekleniyor. Aroması gerçekten aranacak lezzette.

Şanlıurfa; etin her hali ile yemek yapabilen bir il. Lahmacun, içli köfte, künefe gibi pek çok yemeğe sahip çıkıyor ama Urfa’nın arananı bunların hiç biri değil. urfa İsot ile kendinden sözettiriyor. Urfa’ya giden herkes mutlaka ayrılırken İsot alıyor ama yeme-içme konusunda son derece zengin bir il.

Van; bu şehir için kahvaltı diyeceksin ama değil. Evet Van Kahvaltısı meşhur, pek çok seyahat sever Van Kahvaltısının tadını almak istiyor ama bunların ötesinde başka bir lezzeti var. Otlu Peynir; adını duymayan hatta tadına bakmayan var mıdır bilinmez ama mutlaka tadılası bir lezzet Otlu Peynir.

Batman; pek çoğumuzun bildiği ama nereye ait olduğu konusunda bir fikrimizin olmadığı Bumbar Batman’a ait. Batman Mumbar’ı Türkiye’nin her noktasına yayılsa da coğrafi koşullar nedeniyle en lezzetlisinin kendi yöresinde olduğu bir gerçek. Biraz ağır yemek olsa da bu lezzeti seven çok sayıda avcı var.

Şırnak; bu yöreler genel olarak eti seviyor. O nedenle Şırnak’tan da bir et yemeği bekliyoruz elbet. Şırnak Kutlık ile fark yaratıyor. Ufak bulgur ve yarma ile birbirine karıştırılarak hamur haline getiriliyor. Kızarmış soğanlı kıyma ile içi doldurulan Kutlık yumurtaya bulanıyor ve ardından da yağda kızartılıyor.

Iğdır; adını hiç duydunuz mu Perzane. Belki bu ismi ilk kez duyuyorsunuz ama yörede çok meşhur bir yemek. Süzülmüş pirinç, su , erik, ince kıyılmış maydanoz ve tereyağı ile yapılıyor. Malzemelerin tatları birbirine karışıncaya kadar kaynatılıyor ve ardından servis ediliyor.

Kilis; yöre insanı Cennet Çamuru diyor. Kadayıf ile yapılan Cennet Çamuru her ne kadar adından dolayı çekici gelmese de tadına bakanlar lezzet seviyesinin çok yukarıda olduğunu söylüyor. Antep fıstığı eklenen Cennet Çamurunun üzerine kaymak konularak tüketilirse ayrı bir lezzet ortaya çıkıyor.

Osmaniye; otlardan yarattığı bir çorba ile lezzet listesini güçlendiriyor. Tırşik otu ince ince doğranıyor ve bir tencerede bekletiliyor. Biraz kaynamış suya Tırşık Otu atılıyor. Dövme ve nohut ilave edildikten sonra koyulaşana kadar kaynatılıyor.

Kahramanmaraş; bu ilimiz de ne yazık ki; deprem ile sarsıldı ve bir çok kayıp verdi. Maraş elbette Dövme Dondurması ile ünlü ve ülkenin; hatta Avrupa’nın pek çok noktasına bile yayılmış durumda olan bir marka.

Kars; hemen aklınızdan kaşar geçti değil mi. Haklısınız, Kars dillere destan Kaşarı ile hepimizi büyülüyor. Kars Kaşarını tattıysanız başka lezzet sizi mutlu edemez. İlle Kars Kaşarı dersiniz.

Hatay; depremlerle sarsılan bu gastronomi şehrinde ne yeseniz yeridir. Pek çoğumuz Hatay denilince aklımıza Künefe gelir ama o şehrimiz başka bir yemekle de anılıyor. Hiç duydunuz mu; kuşgözü. Yani bir anlamda Fındık Lahmacun; masanıza geldiğinde tüketmekten mutlu oluyorsunuz.

Hakkari; biliyoruz bu ilimizi hiçbir yemekle yan yana getiremiyorsunuz ama mesele sandığınız gibi değil. Hakkari’nin belli ki Kepaye’sini yememişsiniz. Hakkari’de Kepaye yeseydiniz böyle konuşmazdınız. Kepaye; bir işkembe yemeğidir. İçerisinde nohut, işkembe, bağırsak kıyma, pirinç gibi malzemeler bulunur. Lezzeti de olağanüstüdür. Bulursanız kaçırmayın.

Gaziantep; işte bu şehirde dur; yeme içme konusunda Türkiye’nin başkenti bir ilden söz ediyoruz. Hangi sokağına girerseniz girin mutlaka sizi mutlu edecek lezzetleri bulmanın mümkün olduğu bir şehir. Evet her türlü kebap ile anılıyor ama en çok Baklavası ile etkiliyor. Antep Fıstıklı Baklavasını tadan bir daha başka tadı onun yerine koyamıyor. gaziantep hiç kuşku yok ki; Türkiye’nin gastronomi konusunda başkenti.

Erzincan; oldukça zengin bir yemek kültürüne sahip ilimiz. Erzincan, ülkemizde en iyi Tulum Peynirini yapan il. Bununla da hak ettiği şekilde anılıyor. Erzincan Tulumu sofranıza geldiyse çok şanslısınız.

Elazığ; yeme içme konusunda şaşırtıcı bir il. Bu kadar yemek zenginliğine sahip olması müthiş ama o kadar yemek arasından sıyrılıp adından söz ettiren Harput Köftesi. Adı çoktan sınırlarını aşmış durumda. Elazığ Anamaşı ile de dikkat çekiyor.

Diyarbakır;  hiç kuşku yok aklınızdan etin her türlüsü gelip geçiyor. Haklısınız, Diyarbakır Cartlak Kebabı ile anılıyor; hatta anılmakla kalmıyor sabah kahvaltısı yapılıyor. Lavaşın içinde ciğerlerin tadına doyum olmuyor.

Bingöl; hayatınızda kaç kez tadını unutamadığınız tatlı yediniz. Bingöl yol üstünde gördüğünüz pekmezlerden çok farklı olarak Dut Pekmezi ile anılıyor ve bunu çok iyi yapıyorlar.

Bitlis; ummadığınız bir lezzetle karşımıza geliyor. Pek çok yerde yapılıyor ama anayurdu Bitlis olan Büryan Kebabı ile anılıyor.

Ağrı; her yerde bulabileceğiniz bir yiyeceğin anayurdu meğer Ağrı imiş. Saç Kavurma ağrıya özgü bir yiyecek, yonunuz düşerse tadına bakın bize de yorum yapın.

Adıyaman;  çiğköfte sanıyorsunuz ama değil. Adıyaman’ın en ünlü yemeği Basalla; aslında bir çeşit bol yağlı köfte.

17 Kas 2023 - 23:02 - Ekonomi