Anahtar Kelimeler: Mardin Bulguru Markalaştı

Akıllı Üretime Dikkat

Hava kirliliği kanser riskini artırıyor

SİNÜZİTTEN KORUNMANIN 7 PÜF NOKTASI

Sağlık Müdürlüğü'nde Promosyon rekoru

Gelecek ve teknoloji meslekleri dönüştürüyor

Perakende şekil değiştiriyor

2019’un en dikkat çekici 5 zararlı yazılımı

Türkiye’de 7 Milyon Kişi Diyabetle Mücadele Ediyor

FAZLA TUZUN YOL AÇTIĞI 5 HASTALIK

TÜRKİYE’DEKİ YAŞLI NÜFUS SOSYAL MEDYA KULLANIM REKORU KIRDI

  • BIST 100

    104.475%0,67
  • DOLAR

    5,7598% 0,18
  • EURO

    6,3504% 0,15
  • GRAM ALTIN

    271,06% -0,28
  • ÇEYREK ALTIN

    447,249% -0,28

Mardin Bulguru Markalaştı

Mardin´in yöresel lezzetleri olan badem şekeri, kaburga dolması, içli köfte, sembusek ve kibe´nin ardından "Mezopotamya güneşi" olarak adlandırılan bulguru da tescillendi

Mardin´de, yöreye özgü badem şekeri, kaburga dolması, içli köfte, sembusek ve kibe´nin ardından bulgura da gelen tescil, sevindirdi. Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, Mezopotamya Ovasında dünyanın en kaliteli bulgurluk buğdayı yetiştiğini, Mardin bulgurunun tadı, aroması ve kalitesini ispat ettiklerini söyledi

Türkiye´nin buğday ihtiyacının yüzde 25´ini, ihracatının ise yüzde 35´ini karşılayan 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası´nda yılda yaklaşık 250 bin ton üretim, 100 bin ton da ihracat yapılıyor.

"Mezopotamya güneşi" olarak adlandırılan, lif ve protein oranı yüksek, glisemik indeksi düşük olması nedeniyle de ilgi gören Mardin bulgurunun tescillenmesi için 3 yıl önce yapılan başvuru sonuçlandı.

        Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası´nın başvurusu sonucu Mardin bulguru Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.

  "Mardin bulgurunun tadı, aroması ve kalitesini ispat ettik"

Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede kaliteli bulgurluk buğdayın yetiştiğini söyledi.

Türkiye´de en çok bulgur ihracatı yapan illerin başında Mardin´in geldiğine işaret eden Sun, "Mardin Türkiye´deki bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 25´ini, ihracatın ise yüzde 35´ini tek başına karşılamakta. Yaklaşık 250 bin ton üretim, 100 bin ton da ihracat yapılmakta." dedi.

Sun, Mardin´in Mezopotamya Ovasında kurulu bir şehir olduğunu dile getirerek, "Mezopotamya Ovasında dünyanın en kaliteli bulgurluk buğdayı yetişmekte. Bu buğdaydan dünyanın en kaliteli bulgurunu yapıyoruz. Bunun tescili için de 3 yıl önce başvuru yapıldı. Mardin bulgurunun tadı, aroması ve kalitesini ispat ettik. Mardin bulguru coğrafi işaret tescilini almış bulunmakta." ifadelerini kullandı.

Mardin bulgurunun, bu tescil ile katma değerinin artacağına dikkati çeken Sun, bunun Mardin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Sun, hem ihracatta hem de yurt içi piyasasında Mardin bulgurunun pazar payının artmasını beklediklerini kaydetti.

on dönemde sağlığa faydaları bilindikçe bulgura yönelik algının da değiştiğini aktaran Sun,"Daha önce bulgur için ´fakir yiyeceği´ algısı vardı. Sağlık açasından faydalarının ortaya çıkmasıyla bu algı değişti. Sağlıklı beslenmek isteyen, vegan beslenme tarzı olan insanlar bulgur tüketmeye başladı. Mardin bulguru son yıllarda gittikçe yükselen bir trend izliyor. Pirincin tahtına oturmaya başladı. Türkiye halkını, bu değerli ve faydalı ürüne sofralarında yer vermeye davet ediyorum." şeklinde sözlerini sürdürdü.