Nusaybin Devlet Hastanesinde ‘beyaz kod’ çalışmadı, doktorlar darp edildi

Nusaybin Devlet Hastanesi’nde sağlıkçılara yönelik 2 ayrı saldırı gerçekleşti. SES temsilciliği, sağlıkçılara saldırılarda acil müdahale için devreye konulan “Beyaz Kod” uygulamasının çalışmadığını duyurdu.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına dönük olası saldırılarda, güvenlik önlemlerinin alınması için Sağlık Bakanlığı tarafından devreye konulan “Beyaz Kod” uygulamasının çalışmadığı ortaya çıktı. Nusaybin Devlet Hastanesi Çocuk Servisi’nde 6 Nisan günü hasta bakan sağlık personeli, hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Olay sırasında “Beyaz Kod” uygulaması devreye girmedi. Aynı gün içinde poliklinikte hasta bakan fizik tedavi doktoru da, sıra bekleyen başka bir hastanın sıranın uzun süre gelmemesi gerekçesi ile saldırısına uğradı. Bu saldırıda da doktorun devreye koymaya çalıştığı “Beyaz Kod” uygulaması çalışmadı.

Sağlık personelleri maruz kaldıkları saldırılar ile ilgili suç duyurusunda bulunurken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Nusaybin Temsilciliği de, “Beyaz Kod” uygulamasının çalışmaması nedeniyle hastane yönetimine şikayet dilekçesi verdi. Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları saldırı ve uygulamanın çalışmamasına dair yazılı açıklama yapan SES Nusaybin Temsilciliği, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının ölümle kol kola çalıştığını belirtti.

SALDIRI LİNÇ GİRİŞİMİNE DÖNÜYOR

Pandeminin ilk dönemlerinde sağlıkçılara moral adı altında “alkış” gibi uygulamaların devreye konulduğu belirtilen açıklamada, “Suni sözde moral hamleleri zamanla yerini evden çıkartılan kiracı sağlıkçılara, toplu taşımalara alınmayan sağlıkçıları almamalarına bırakmıştır” denildi. Tüm bunlara rağmen sağlıkçıların çalışmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Yönetemeyenlerin reklam yapacağız diye basında söyledikleri, sağlık emekçilerine şiddeti misli ile arttırmıştır. Sözlü olarak yapılan taciz ve hakaretler bir yana dursun sağlık çalışanlarına fiziki şiddetin olmadığı gün kalmamış, artık durum anlık gerginlikleri de aşmış çoğu yerde adeta linç girişimine dönüşmüştür” ifadeleri kullanıldı.

‘GÜVENLİK ZAAFİYETİ YARATILIYOR’

Nusaybin Devlet Hastanesindeki saldırıların hatırlatıldığı açıklamada, “Her iki olayda da ilgililerin gelmesi için şiddet olaylarında verilen beyaz kod çağrısı çalışmamıştır.Yetkililer ile görüştüğümüzde sorunun giderilmeye çalışıldığı ve gerekli durumlarda ilgilileri telefonla arayıp bildirmemiz istenmiştir. Bunun da sağlıkçılar için önemli bir güvenlik zafiyeti yarattığını düşünmekteyiz. Bu anlamda hem ilçemizde yaşanan hem de nerede olursa olsun sağlıkçılara uygulanan şiddeti ve bu zihniyeti ya da bu ortamı yaratanları temelden reddediyor hiçbir gerekçeyi meşruiyet sebebi saymıyor, kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz” denildi.

14 Nis 2021 - 17:50 - Sağlık