Mardin Tarım’da Gelişiyor

Mardin’de tarım sektörü tarihten gelen mirasla oluşturduğu istihdam, diğer sektörlere sağladığı girdi, tarıma dayalı sanayisinde gelişmesindeki rolü ile kilit noktasına geldi.

Yapılan bilimsel çalışmalarda; şehir kimliklerinin ekonomik şekillenmesinde, oluşumunda, kentin yerleştiği lokasyon/mekân ve doğal çevreninin tesirinin önemli faktörlerden biri olarak gözüküyor.

Mardin iklim şartları toprak verimliliği, GAP kapsamında 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı, ayrıca Derik ilçesinde de yapımı devam eden depolama istasyonu tamamlandığında tarım potansiyeli daha güçlü hale geleceği ifade ediliyor.

Bu sağlanabileceği ölçüde ülke ve Dünya pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği sağlanmış olacak.

Modern tarım araçları ve usullerinin kullanılmasına başlanması ile birlikte başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuk olarak ön plana çıkıyor. Turfanda sebzecilik de genişlemeye başladı. En çok domates, patlıcan, hıyar, Biber, kavun-karpuz ekiliyor. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Karpuz üretiminde ise onuncu sırada yer alıyor.

Padişahların Sofralarını Savur Üzümleri ve Erikleri süslüyordu.

Bir zamanlar Osmanlı padişahların sofralarını Mardin’in Savur ilçesinde yetişen mezruna üzümleri ve erikleri süslüyordu. Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde, padişaha her sene 1200 batman ( 800 kg kadar) "nefs-i nefis-i humayun içun" Savur’un bahçelerinden toplanarak kurutulan erik (incas) yollandığı bilinir. Meyve üretiminde is üzüm Mardin’in en önemli tarımı olarak ön plana çıkıyor. 150 bin tonu geçen üzüm rekoltesi ile Mardin Türkiye’de dördüncü sırada yer alıyor.

Savur ve çevresinde bol çeşit ve kalitesi ile meşhur üzümlerinin yanında, kayısı, elma, fındık, armut, erik çeşitleri, vişne, kiraz, ceviz, badem, şeftali ve fıstık, bıtım ayrıca narenciye dışında her türlü meyve sebze ve bakliyat yetişmektedir.

15 Ağu 2020 - 15:10 - Ekonomi