Mardin İYİ Parti Çiftçinin sorununu dinledi

Mardin İYİ Parti İl Teşkilatı İl Başkanı Süleyman Akar Başkanlığında çiftçilerin DEDAŞ ile olan sorunlarını dinlemek için ova köylerini ziyaret etti.

Faturaların çiftçiler ulaşmadığını söyleyen Akar, DEDAŞ’ın çiftçilere Fatura Düzenlemeden Faturaları Çiftçilere ulaştırmıyor Çiftçiler Tükettikleri Enerji Miktarını ve fiyatlarının belirsiz olduğunu söyledi.

Çiftçilerin sorunlarını yerinde görmek için sahaya indiklerini belirten Akar, birçok köyde elektrik kesintilerin olduğunu belirlediklerini ve bu kesintilerin keyfi olduğunu ifade etti.

DEVLETE MAĞDUR ÇİFTÇİ MAĞDUR

İYİ Parti İl Başkanı Akar, “DEDAŞ, sürekli olarak daha kaliteli hizmet ve kesintisiz enerji parolasıyla görev yaptıklarını söylese de, bu güne kadar ne tam anlamıyla kaliteli bir hizmet sunabildi, ne de kesintisiz enerji sağlayabildi. Hele hele bunu yaptığını iddia ettiği, 2 milyar 622 milyon liralık yatırıma rağmen gerçekleştirememesi, ayrı bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Bugün gezdiğimiz tüm köylerde çiftçilerin neler çektiğini kendi gözlerimizle gördük. Devlete ve çiftçiye ayrı tarife uygulayan bir DEDAŞ ile karşı karşıya olduğumuzu gördük. Faturaların yarısını devletten tahsil ettiği için çiftçiye yüksek gösterdiğini çiftçiye geldiği zaman ise senin borcun 23 bin lira deyip devletten ise aynı çiftçinin borcu 150 bin lira diyen bir DEDAŞ ile karşı karşıyayız. Faturalarının kendilerine ulaşmadığını söyleyen birçok çiftçimiz var. Buna rağmen faturalarını yatıran birçok çiftçinin elektriğini kesen DEDAŞ, ayrıca köylülerin evlerini de elektriksiz bırakıyor. Çiftçiler bizlere evlerinin elektrik faturalarını yatırdıklarını söylüyor ve DEDAŞ’a borçlarının olmamasına rağmen günlerce elektriklerinin kesik olduğunu söyledi. Bizde buna şahit oluyoruz şuan bulunduğumuz köyde elektrikler yok Ramazan ayındayız kadınlar kuyudan su çekiyor. Bu çağda bu görüntüler bize yakışmıyor. Bu sorunu kısa süre içerisinde Meclisimize vekillerimiz vasıtası ile ulaştıracağız. Biran önce halkımızın ve çiftçilerimizin bu sorunun çözülmesi için elimizden gelenini yapacağız” dedi.

FATURALAR ÇİFÇİYE ULAŞSIN

Faturaların çiftçiye ulaşmadığını dile getiren Akar, “Çiftçilerimizin talebi her döneme ait detaylı faturaların kendilerine ulaşılmasının sağlanması Fatura olmadan ödeme yapmaktayız. Çiftçilerin Devletten talebi ise Kendi imkanları ile yüksek maliyetlere katlanarak açtıkları su kuyularından Gap Cazibe Sulama Birim fiyatının 2 iki katı oranlarda olsa Ödemeyi kabul ve taahhüt edeceklerini. GAP suyu gelmediğinden Devlet desteğinin Tekrardan 25 ten 65 oranına çıkarılması ve Gap Suyunun bir an önce getirilmesi ve DEDAŞ ile bağlarının koparılması. Sulama Elekteikleri kesilirken Köye ait elektriklerin kesilmemesi” diye konuştu.

DEDAŞ FATURAYI NE KADAR YÜKSEK GÖSTERİRSE DEVLETTEN O KADAR FAZLA ALIYOR

Çadırlı mahallesi Çiftçi Fesih Mercan, “DEDAŞ bana 50 bin lirakestiği faturayı devlete 150 bin lira diye gösteriyor. Çünkü devlet çiftçiye yüzde 65 hibe veriyor DEDAŞ’ta bunu fırsata çeviriyor. Benim kuyuma gelen enerji fiyatının iki katını DEDAŞ devletten alıyor. Dicle AŞ’de memuru, Bekçisi hatta çaycısı bile bizden fatura alıyor. Çaycı bizi arayıp senin bu kadar borcun var diyor. DEDAŞ devleti soymak için bana yüksek fatura yolluyor. Geçen sene 180 bin lira borcumu ödememe rağmen DEDAŞ gelip kuyu elektriğimi kesmeye kalktı. Faturamı yatırmama rağmen borcum olmamasına rağmen şuan tüm köyün elektriği kesik ve kadınlarımız kuyudan su çekiyor” şeklinde konuştu.

SULAMAYA İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ GÜN DEDAŞ ELEKTRİĞİMİZİ KESTİ

Savaş Adan, “Yıllardır DEDAŞ ile aynı sorunu yaşıyoruz. DEDAŞ’ta fırsatçılığa gidilecek bir uygulama başladı son zamanlarda. Bu sene saten yağışlar vardı ve çiftçi fazla sulama yapmadı. Sulamaya ihtiyaç duyduğumuz günlerde ise DEDAŞ elektriğimizi kesiyor. Derik ve Kızıltepe ovasında yaklaşık 800 bin araziyi kurumaya bıraktı. Bu dönemde sulama yapılmazsa üründen verim alamayız. Çiftçinin burada büyük bir kaybı var. Yetkililerden buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. DEDAŞ ödeyemeyeceğimiz fahiş fiyatlarda fatura kesiyor. Bize 150- 160 bin lira fatura çıkarılıyor ve biz bu ürünü satsak dahi karşılayamıyoruz. Biz buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz”

Başkan Akar, GAP Sulama Suyu Projesinin hızlandırılarak Suyun Bir an önce getirilmesi için İYİ Parti olarak işin takipçisi olacağız diyerek, İYİ Parti iktidarında İnşallah GAP Projesi tamamlanacağını ifade etti.

20 May 2020 - 13:32 - Gündem