Mardin’e has güvercinlerin özelikleri

İnanışa göre beyaz güvercin ruhtaki huzuru simgelemekteydi. Sonraki yüzyıllarda güvercinin dinsel anlamı ortadan kalkmış ve doğrudan barışın sembolü haline gelmiştir.Farklı dinlerin ve dillerin bir arada barış içinde yaşayan Mardin’de güvercin kanat çırpan bir hazinedir.

Hem Eski hem de Yeni Ahit'te güvercin, Tanrı'nın bir elçisi ya da aşina olduğu şeklinde tasvir edilmiştir. Güvercinler, bir haberci ya da Kutsal Ruh'un bir sembolü olarak tipik rolleri nedeniyle saf olarak kabul edilir; Güvercinler İslam mitolojisinde de yaygındır. Üç İbrahimî din arasındaki ortak bağ, zeytin dalı taşıyan ve barışı simgeleyen bir güvercin görüntüsüdür.

Paha biçilmez güvercinler Mardin’de

Dünyanın en güzel güvercini, ve en pahalı hayvanlarından bir tanesi olan Mardin güvercinidir. Bu güvercin Mardin'de çatılarda yetiştiriliyor. Yaklaşık olarak 3.000 civarında kişi tarafından çatılarda bu güvercinlerin yetiştirildiği söyleniyor. Kuşların beslenmesi basit olduğundan vatandaşlar güvercinleri kolayca çatılarında yetiştirebiliyorlar. Güvercinlerin en mühim nitelikleri gökyüzünde takla atmaları ve bacaklarıdır. Onları bu denli mühim kılan özellikleri şüphesiz takla atma nitelikleridir çünkü hayvan ne denli fazla miktarda takla atarsa o denli kıymetli sayılmaktadır.

TAKLACI GÜVERCİNİN ÖZELLİKLERİ ;

1. Özelliği Uçum ve Gezimi ;

Kuş yerden kalktıktan sonra yükselerek mıntıkasını yani kendi evini terk edip yaklaşık on dakika yüksekte ve geniş bir alan içerisinde gezerek uçar. Uzun mesafeli uçuş Evin etrafında geniş mesafede mahalle ve çevre mahallede gezme Böyle bir uçuş tertibi kuşta istenilen bir özelliktir. Kuş uçarken hızlı ve süratli uçmalı karga gibi yavaş uçmamalı. Kuşu uçururken yerden kaldırmak makbuldür. Kuşu uçururken elle atılmaz. Oyun aralıklarını eşit zamanlara (8-10 dakika) bölen, yani kuşun uçtuğu süre içerisinde eşit zaman aralıklarında oyuna giren kuşun sefer zamanlaması iyidir. Kuş ortalama en az 1-1,5 saat ve en fazla 3 saat uçmalıdır.

2.Özelliği Gelim ve Dalışı ;

Uzun mesafeli gelim kümes üstüne 100-200 m mesafeden (şahin gibi dalış) Kuş uçuş yüksekliğinden kanat ve kuyruklarını kapatarak hedefine kümes önüne diğer kuşları üzerine kadar alçalıp oyununa başlar. Bunu yapan kuş çok iyidir.

3.Özelliği Yere Girişimi ve Yere Yapışması;

Bir kuşun normal gelimi kümesin boyu veya kümesin iki metre kadar üstü alçak giriş sayılır. Ne kadar alçak girerse o kadar makbul ve ne kadar hedefe aynı yere oynarsa o kadar iyi olur. Erkek kuş yere 2 metre dişi kuş yere 5 metre gelmesi iyidir.

4.Özelliği Taban Taklası ve İlk Taklası ;

Yere 2- 5 m arası Oyuna girişte attığı ilk takla taban taklasıdır, kuşun oyununu daha zevkli yapar. Taban taklasını her seferinde yapan kuş daha iyidir.

5. Özelliği Uçuşun Sefer Süresi ;

Takla atarak dik fişeklemesi (fışkırması. Havaya dik şekilde çıkması) 15 m ile 45 m (2 veya 5 direk mesafesi) uzunluğunda olmalı, takla aralarını açmalı, taklanın sesi tok ve gür olmalı, takla ara kanat sesi duyulmalı takla atarken kanattan sıkı tutmalı canlı ve sert olmalı. Kanatları gevşek ve sessiz olarak fişeklememeli. Sessiz ve gevşek olarak uzun gitmesi iyi değildir. Seferindeyken yatırmamalı, merdiven çıkar gibi fişeklememeli, direk gibi dik gitmeli. Ortalama en az 10 sefer yapmalıdır.

6.Özelliği Yaptığı Takla Sayısı ;

Kuşun sefer yaptığı zaman attığı takla miktarıdır. Erkek kuş en az 5 takla Dişi kuş ise 10 takla atmalıdır. Taklası sıkı ve sert olmalı gevşek olma malıdır. Gevşek ve sessiz çok takla atması iyi değildir.

7.Özelliği Sonunu Bulma Noktası ve ; ( Son Yaptığı Sefer Taklası ) Seferde fişekleme’nin sonunda son taklayı atmadır. Seferin fişeklemenin sonunu bağladıktan sonra takladan sonra düz sıyrılma ve aynı seviyede ayrılmasıdır ve mıntıkasını terk edip gezmelidir. Fişekleme sonunda boşalıp aşağı doğru dalış yapmamalıdır, son taklasının aynı seviyesinde dönekten sıyrılıp devam etmelidir.

8.Özelliği Ev Kümesine Bağlılığı ;

Kuş uçumu ve seferlerini bitirdikten sonra yerdeki diğer kuşların yanına ev kümesinin en fazla 10-15 mt, uzağına inmelidir. Oyun yaptığı halde konarken düz inen yapışan ve taklasız inen makbul değildir. Uğraşarak inen, inmek için üç dört takla ve perdahlayarak inmelidir. Kümesinin yanına ve evine inmeyen başka yere inen kuş iyi değildir.

9.Özelliği Yere İniş Perdahı ve Taklası ;

İniş Şekli Kuş uçumu ve seferleri bittikten sonra yerdeki diğer kuşların yanına yerine, Oyun yaptığı halde konarken düz konan yapışan makbul değildir. Perdahlı ve taklalı inmelidir. Uğraşarak inen, inmek için üç dört takla ve çok güzel perdahlayarak konan kuşlar daha güzeldir. Perdahsız ve taklasız inen kuş iyi değildir.

10. Özelliği Sonunu Görmesi Kuş yavru ( zer , eke, genç, v.b.) iken uçurulmalıdır. Kuş vücut tüyünü, kanat ve kuyruk tüylerini tamamen değişmeli tüyden çıkıp yumurta ve yavruyu görmesi gerekir. Yukarıdaki bütün özellikler hala devam etmelidir. Aynı özellikleri yavrusu ve torunu’ da yapmalı cinsini devam ettirmeli kör kalıp nesli bitmemelidir. Kuşun kanı saf kan olmalı kanı bozulmamalıdır. Kuşta kan oranı takip edilmeli damarın yüzde oranı bilinmelidir. Araya çok sayıda kuş katılıp damarı dağıtılmamalıdır. Kuşlara bir kuş katılarak durumu görülmeli iyi olmaz ise çıkartılıp damar bozulmamalıdır. Kuş sadece yavruluğunda değil ekeliğinde de iyi olmalı seyrettirmelidir. Bir sezon değil her zaman izlettirmeli seyrine doyum olmamalıdır.

28 May 2020 - 18:13 - Yaşam