Elektrik direkleri Mardin’in Tarihi Dokusunu Bozuyor

Sahip olduğu tarihi ve mimari yapısıyla UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine girmeye aday olmak için mücadele eden Mardin’de 1 cadde üzerinde bulunan elektrik direkleri ve betonarme binalar görüntü kirliliğine yol açıyor.

Mardin'in 1.ci cadde üzerinde 2 yıl önce ışıklandırma için yapılan elektirik direkleri yüzünden şehre gelen yerli yabancı turistler fotoğraf çektirirken kadrajlarına giren demir direklerden rahatsız oluyor. Dünya Kültür Mirası'na aday olarak gösterilen ve 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle dünyanın en eski medeniyetlerine sahip olan Mardin'de vatandaşlar cadde üzerinde konulan aydınlatma sokak lamba direklerinin kaldırılması ve yeniden yer altına gizlenmesi gerektiğini söylüyor. Birçok mimar ve turizmci Mardin’in tarihsel dokusuna uygun bir ışıklandırılma çalışması yapılmasını öneriyor.

Daha önce birinci cadde üzerindeki elektrik direklerini yer altına alınarak görüntü kirliliği ortadan kaldırılmıştı. Ancak eski Mardin valisi Mustafa Yaman döneminde Yukarı Mardin olarak bildiğimiz 1. Cadde boyunca ‘aydınlatma’ adına yapılan devasa direklerin görüntüsü tarihi dokuyu bozuyor.

Mardin, artık turizm alanında dünyanın en belirli mekanları arasında yer aldığına dikkat çeken vatandaşlar,” Bizler kenti korumak mecburiyetindeyiz. Bu koruma görevi, sadece bize düşmüyor, tüm halk ve idareciler de buna canı gönülden katılmalıdır. İldeki görüntü kirliliğine karşı mücadele etmek gerekir. Mardin’in tarihi görüntüsü aydınlatma direkleri ile bozuluyor. Kentler; tarih içerisinde ayrı zamanlara ait; fiziksel, sosyal ve toplumsal gelişmelerle oluşmuş ve oralarda yaşamış olan uygarlıkların kimliğini yansıtan fiziksel ve mekânsal oluşumlardır. Mardin tüm bu özellikleri içinde fazlasıyla barındıran birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Mezopotamya’nın en kadim kentlerinden biridir. Mardin’imizin tarihsel dokusuna uygun bir ışıklandırılma çalışması yapılmasını öneriyoruz.” şeklinde ifadelerini kullandılar.

22 Ara 2020 - 13:26 - Yaşam