Dobalan mantarı toprağın altında kaldı

Mardin’de, Nisan ve Mayıs aylarında yoğun yağışlar sonrası ortaya çıkan, halk arasında Dobalan mantarı olarak bilinen Trüf mantarı, fiyatı el yakıyor.

Corona virüs salgını nedeniyle restoranların kapalı olması ve virüse karşı uygulanan kısıtlamalar nedeniyle köylüler satmakta zorlanıyor. Kilosu 100 ile 150 TL arasında satılan domalan mantarının kırmızı et kadar besleyici proteini ve lif kaynağı ile afrodizyak etkisi olduğu biliniyor. Şiş kebabı ve saç tavası ile damaklara lezzet katan Dobalan mantarı köylünün elinde kaldı.

Mardin'de aşırı yağışlar, toprağın altında gizlenen besin değeri yüksel gıdaları da gün yüzüne çıkarıyor.Bu yıl, yağışların az olması nedeniyle, nadir görülen Dobalan mantarı Mardin kırsalında köylüler tarafından toplanıyor. En yaygın bilinen faydası afrodizyak etkisi oluşudur. Lif ve protein deposudur. Bu sayede tokluk hissi kazandırır ve fazla yemek tüketiminin önüne geçer. Tarihi Mardin'de pazara getirilen Dobalan mantarı özelikle şifa bekleyen hastalar ve damak tadına özen gösteren aileler tarafından tercih ediliyor.

Doğada kendiliğinden yetişen ve 1 aylık sürede toprak altından çıkarılmadığı takdirde çürüyen dobalan mantarının görüntüsü patatese benziyor. Taş ve otların altlarına tek tek bakan yöre halkı, buldukları mantarları, ellerindeki çubuklarla toprağı hafif kazdıktan sonra çıkarıyor. Geçen yıllara göre bu sene az yağışların olması nedeniyle nadir bulunuyor.

Yağışların az olması nedeniyle dobalan mantarı toprağın altında kaldığını belirten Köylüler ise, Corona virüs yasakları nedeniyle kapalı olan restoranlara bulduğumuz dobalanları satamadıklarını elde kalan dobalanları ise Ramazan ayında evlerinde tükettiklerini ifade etti.

Restoranlar kapalı olunca Dobalan da elde tarlada kaldı

Domalan mantarının nadir yerlerde çıktığını belirten Ali Demir, adlı vatandaş ise,Özellikle Kızıltepe bölgesinde bulunan Mezopatamya ovasında yetişiyor. Her yıl bahar geldiği zaman bir heyecanlanıyoruz. Bu yıl yağmurun az gelmesi nedeniyle dobalan mantarı bulmakta zorlanıyoruz. Mantar toprağın altında kaldı. Fakat topladığımız mantarları corona virüs nedeniyle restoranlar kapalı olduğu için satamıyoruz. Bizde evimizde pişirip yiyoruz. Kilosu 100 ile 150 TL arasında satılıyor. Genellikle bu domalan mantarını yurt dışında Araplar ülkeleri çok seviyor ve çok fazla alıyor. “dedi

Bu mantarın toplaması hiç kolay olmadığını anlatan Demir,” . Bunu herkes toplayamaz, özellikle bu yıl sadece çok iyi bilen kişiler toplayabilir. Hemen dağa çıktım, dobalan toplayayım, demekle toplanamaz. Millet kabarık dediğimiz şeklini bulabilir ama yerde yatan domalanı bulmak çok zordur. Dobalan mantarı genellikle kumluk alanlarda başta çıkar, ilk olarak bu alanlar ısındığı için daha sonra toprak olan arazilerde çıkmaya başlar. Dobalan kumlu alanlarda genellikle gizli kalır. Şu an bulunduğumuz alan biraz kumlu alan olduğu için gizli kalıyor ve bu yüzden çoğu kişi bu alanda bulamıyor. Dobalan mantarı, baston şeklindeki özel demir parçasıyla aranıyor. Dobalan mantarının lezzeti tek kelime ile müthiş sadece yiyen bilir” diye konuştu.

16 Nis 2021 - 12:06 - Yaşam