DİKA gençleri destekleyecek

Avrupa Birliği (AB) Mali Yardım Aracı (IPA) bileşenlerinden “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” kapsamında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından fonlanan, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından yürütülen “TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin “Teknik Yardım” ve “Mal Alım” bileşenlerinin sözleşmeleri imzalandı.

Dicle Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler ve Fonlar Birimi tarafından 2017 yılından bu yana çalışmaları sürdürülen TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin iki bileşeni olan “Teknik Yardım” ve “Mal Alım” sözleşmeleri Program otoritesi olan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve ilgili yükleniciler arasında imzalanarak DİKA’ya bildirildi.

DİKA Genel Sekreter Vekili Murat Erçin konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 15-29 yaş arası genç işsizler ve üniversite öğrencilerinin hedef gurubunu oluşturduğu projenin teknik yardım bileşeni kapsamında, dört ilde; mesleki eğitimler, işveren eğitimleri, sektör bazlı girişimcilik eğitimleri, girişimcilik yarışmaları, girişimcilik ve kariyer danışmanlık hizmetleri, üniversite ve sosyal paydaşlara yönelik kurumsal kapasite eğitimleri gibi birçok farklı aktivitenin yer aldığını söyledi.

Mal alım bileşeni çerçevesinde ise TRC3 Bölgesi’ndeki halk eğitim merkezlerine yüz adet masa üstü bilgisayar, dijital beceri eğitimlerine yönelik yazılım programları ile teknik mesleki eğitimler için gerekli ekipman ve donanım satın alınacağını ifade ederek, projenin Bölge’deki halk eğitim merkezlerinin kurumsal kapasitelerinin de geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Genel Sekreter Erçin, Genç İşsizlik (15-24 Yaş Grubu) oranının 2019 Yılı itibariyle 45,2 ile Ülkemizin en yüksek oranına sahip olduğu Bölge’de, Ajans’ın İstihdam Odaklı Projeler geliştirmeyi sürdüreceğini “TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin Bölgedeki genç işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Erçin, “Projenin amacı, TRC3 Bölgesi’nde genç istihdamını ve istihdam edilebilirliğini desteklemek, genç nüfusun iş gücü piyasasının ihtiyaçları yönünde mesleki ve kişisel becerilerini geliştirmek, Bölge’de genç girişimciliği ve girişimcilik kapasitesini geliştirerek istihdam olanaklarını arttırmaktır. 2020 Yılı haziran ayında uygulanmaya başlanması planlanan proje, Covid-19 Salgını nedeniyle iki ay ertelendi. Proje, İnsan Kaynakları Geliştirme Sektörel Operasyonel Programı (IKGSOP) kapsamında Ajans Bölgesi’nde destek almaya hak kazanan ilk büyük operasyon olup üç yıl süreyle TRC3 Bölgesi’nde (Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak) uygulanacaktır. Proje bütçesi 3 Milyon 900 Bin Euro’dur. Mardin Artuklu, Batman, Siirt ve Şırnak Üniversitelerinin proje ortağı, Milli Eğitim Müdürlükleri (MEB) ile Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüklerinin (İŞKUR) proje iştirakçisi olduğu proje, ilgili diğer kurum, kuruluşların katılımıyla yakın iş birliği ve koordinasyon içinde yürütülecektir” dedi.

15 May 2020 - 15:31 - Ekonomi