DİKA’dan 2020 Yılı Açıklaması

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreter Vekili Murat Erçin, Ajans’ın mevcut durumu ile yeni dönemde kısa ve orta vadede hayata geçirmeyi planladığı çalışmalar konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu.

Kalkınma Ajanslarının, kuruluş kurgusu ve temel misyonu itibariyle bölgelerarası ve bölge içi kalkınmışlık farklarını gidermeyi amaçladığını belirten DİKA Genel Sekreteri, Dicle Kalkınma Ajansı’nın bu misyonla 2009 yılında faaliyetlerine başladığını söyledi. Kendisinin yaklaşık on yıldır Ajans’ta her kademede görev yapan bir uzman olarak, Ajans’ın Bölgede yerini doldurduğu en önemli misyonun kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter Erçin, Ajans’ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi illerinin (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) coğrafi, ekonomik ve sosyal karakteristiklerinin birbirinden farklı olduğunu belirtti. Ajans koordinasyonunda, Bölgedeki tüm paydaşların katkılarıyla katılımcı olarak hazırlanan Bölge Planlarında, Bölgenin mevcut durum ve potansiyelinin analiz edilerek Bölgeye uygun strateji ve politikaların geliştirildiğini söyledi. Ajans’ın Bölgede pro-aktif bir anlayışla kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile üniversiteleri bir araya getirdiğini ve Bölgenin kalkınmasında lider kuruluş olarak çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Erçin, Ajans’ın kurulduğu günden bu yana geçen on yılı aşkın süre zarfında, çeşitli destek mekanizmaları aracılığıyla Bölgedeki kurum, kuruluşlara mali ve teknik destek sağladığını dile getirdi.

Ajans’ın yeni dönemdeki hedeflerini anlatan Erçin “Ajansımız, kurulduğu günden bu yana araştırma, planlama, proje geliştirme, uygulama, destekleme alanlarında sahip olduğu bilgi ve deneyimle, önümüzdeki yeni dönemde Bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlarla yakın koordinasyon ve iş birliği içerisinde Bölgenin ihtiyaçlarını dikkate alıp önceliklendirerek inovatif bir yaklaşım içerisinde yeni destek araçlarıyla çalışmalarını sürdürecektir” dedi.

DİKA Genel Sekreteri, çeşitli destek programlarından söz ederek şunları söyledi: “Haziran 2018’de kalkınma ajanslarına devredilerek içeriği güçlendirilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programında (SOGEP) Bölgede istihdam oluşturmaya yönelik olarak geliştirilecek projelere ağırlık verilecektir. Bölge illerimizden Mardin’i kapsayan ve bugüne kadar 25 Milyon 300 Bin ₺ kaynak çekilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) ile katma değeri yüksek yatırımlar yapılmasını sağlayan projeler geliştirilmeye devam edilecektir. Bu yıl ilk defa kamu kurumları ve STK’ların yanında KOBİ’lerimizin de başvurusuna açık olacak Teknik Destek Programı ile Bölgemizde kurumsal kapasitenin geliştirilmesinin çok yönlü ve daha kapsayıcı olması sağlanacaktır. Ayrıca 1 Milyon ₺ toplam bütçeli Fizibilite Desteği Programı ile Bölgemizde gerçekleştirilebilecek önemli yatırımların ön çalışması yapılacaktır” dedi.

Son olarak ülkemizi olduğu gibi tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Erçin “Zorlu geçen pandemi süreci ile mücadeleye katkı sağlayan ve salgının bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilmesine destek sağlanacaktır. Salgının etkilerinin azalması ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte Ajansımızın yürüteceği, Mardin Artuklu, Batman, Şırnak ve Siirt Üniversitelerinin ortaklığıyla geliştirilen 3 Milyon 900 Bin Euro bütçeli TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamın Teşviki Projemiz hayata geçirilecektir. Yeni dönemde gerek Ajansımızın destek mekanizmaları gerekse dış fon hibeleri üzerinden Bölgemizde katma değer yaratacak projeler geliştirilmeye devam edilecektir” dedi.

14 May 2020 - 15:53 - Ekonomi