10 Bin Genç'e İş İmkanı Doğacak

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek Projesi” “Gençler, Gelecek Sizin!” sloganıyla Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta başladı

Özel bir otelde düzenlenen toplantıda proje hakkında gazetecilere bilgi verildi. Toplantıya DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alan, Proje sorumlusu ve takım lideri Cleofe MC Guardigli ,ajans koordinatörleri ve gazeteciler katıldı.

Toplantıda proje hakkında bilgi veren DİKA Genel Sekreteri yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen, sözleşme makamı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan, Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek’ Projesi bölgedeki heyecan verici gelişmelerin ve değişimin önemine dikkat çekti.

Proje ile Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta, çeşitli alanlarda düzenlenecek mesleki eğitimler aracılığıyla gençlerin mesleki becerilerinin artırılması ve genç istihdamının desteklenmesi amacıyla yerel aktör ve paydaşların politika kapasitelerinin iyileştirilmesi hedeflendiğini belirten yetkililer,

” TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek Projesi, 2020 Temmuz ayında başlamış olup 2023 Haziran ayına kadar devam edecektir. Proje kapsamında, en az 25 genç kadın kotası uygulanmak suretiyle 15-29 yaş arası işsiz gençlere, kamu kurumlarına ve diğer yerel paydaşlara yönelik çeşitli eğitim programları düzenlenecektir. Ayrıca, gençlere yönelik girişimcilik yarışmaları, kariyer rehberliği hizmetleri, üniversitelerde kariyer günleri gerçekleştirilecek, ‘DİKA ofisleri bünyesinde girişimcilik ve finansal rehberlik yardım masası’ hizmeti verilecektir. “Gençler, Gelecek Sizin!” sloganıyla 10.000’den fazla genç proje faaliyetlerinden yararlanacaktır. Projenin ilk faaliyetleri arasında yer alan, işverenlerin işe alım kapasitesinin iyileştirilmesini hedefleyen ‘İnsan Kaynakları Yönetimi, İşe Alım Yöntemleri ve Genç İstihdamına Yönelik Teşvikler Çalıştayı’ ve Mardin Artuklu, Batman, Şırnak ve Siirt Üniversitesi personeline yönelik ‘İşgücü Piyasası Politikaları ve Yenilikçi Destek Mekanizmaları Çalıştayı’na kısa bir süre önce başlanmıştır. 15-29 yaş aralığındaki işsiz gençleri hedefleyen faaliyetlere Ocak 2021’de başlanacaktır. “ifadelerini kullandılar.

Ulusal ve yerel gençlerin istihdamını teşvik etme önceliğini içeren kapsamlı bir kalkınma stratejisi geliştirme konusunda AB düzeyinde taahhüt ve Türk Hükümetinin bu yöndeki taahhüdü iyi bilindiğini vurgulayan Yetkililer,” Ulusal İstihdam Stratejisi Ulusal Bilgi Toplumu Stratejisi ve 11. Kalkınma Planı gibi kapsamlı politika strateji belgeleri hazırlanmış olup mevcut durumda en temel ihtiyaç, bu stratejilerin uygulamaya konmasıdır. Genç istihdamının desteklenmesi, koordineli ve iş birliği odaklı müdahaleler sonucunda ortaya çıkar. Bunun için tüm kurumların sinerji içinde çalışması gerekmektedir. Operasyonun önemli amaçlarından biri, kurumlar ve sivil toplumdaki liderleri söz konusu stratejilerin il düzeyinde uygulanmasını ele almaya teşvik etmek ve yereldeki bilginin müdahalelere yansıtılmasını sağlamaktır. Böylece, yerel düzeyin neye ihtiyaç duyduğunun ve ulusal stratejik hedefe ulaşılmasında ne tür bir katkı sağlayabileceklerinin anlaşılması ve buna odaklanılması amaçlanmaktadır."dedi

2020 Temmuz ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle başlatılan projenin amacı, TRC3 Bölgesi’nde gençlerin mesleki becerilerini arttırmak ve işgücü piyasasına entregrasyonlarını desteklemekte olduğunu kaydeden yetkililer proje hakkında şu bilgiyi aktardı;"

2023 Haziran olan proje sonuna kadar üç spesifik sonuca ulaşılması öngörülmektedir:

1) TRC3 Bölgesi’nde kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplar gibi işsiz bireylerin ve işverenlerin mesleki becerilerinin iyileştirilmesi,

2) Genç istihdamı meselelerini ele almak üzere Dicle Kalkınma Ajansı, üniversiteler ve TRC3 Bölgesi’ndeki ilgili diğer yerel aktörlerin (işveren örgütleri, STK’lar vb.) kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi,

3) TRC3 Bölgesi’nde kamuoyunun genç istihdamı meseleleri hakkındaki farkındalığının arttırılması.

İşsiz, eğitimde ve istihdamda yer almayan veya lisans eğitimine devam eden 15-29 yaş aralığındaki gençler, projenin temel hedef grubunu oluşturmakta olup genç kadınlara 25 kota uygulanması suretiyle pozitif ayrımcılık yapılması öngörülmektedir.

İllerdeki MEB ve Halk Eğitim Merkezleri ile yakın iş birliğinde 9 farklı konuda ‘dijital beceriler’ eğitimi ve doğal gaz tesisatı bakım ve onarımı, soğutma sistemleri, asansör ekipmanı konularında teknik eğitimler verilecektir. Katılımcılara İŞKUR tarafından cep harçlığı sağlanacaktır. Sınavı geçmeleri halinde MEB tarafından katılımcılara sertifika verilecektir. Sertifikalar, başarı öykülerini paylaşmak ve tüm gençleri işgücü piyasasında talep gören mesleklerde teknik eğitim programlarına katılmaya motive etmek amacıyla proje tarafından düzenlenen kamuya açık törenlerde takdim edilecektir.

Potansiyel genç girişimciler için illerde hem imalat hem hizmet sektöründeki iş fikirlerine yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimi düzenlenecektir. Ayrıca, e-ticaret ve dijital pazarlama eğitimleri verilecektir. Verilmesi planlanan eğitim KOSGEB modeline dayanmakta olup eğitim, katılımcıların sınavı geçme ve KOSGEB sertifikası alma kapasitelerini arttıracaktır.

İkinci hedef grup olan şirketler/işverenler, işveren örgütleri temsilcilerine yönelik dört farklı çalıştay düzenlenecektir.

İnsan Kaynakları Yönetimi, İşe Alım Yöntemleri ve Genç İstihdamına Yönelik Teşvikler

İnşaat Sektöründe İşverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Konusundaki Sorumlulukları

İşverenlerin Potansiyel Genç Girişimciler için Mentörlük Becerileri

Kuşaklar Arası Çatışma Yönetimi

Son olarak, genç işsizlere yönelik işgücü piyasası politikalarına ilişkin bilgilerinin arttırılması ve aralarındaki koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla kariyer merkezlerinde görevli üniversite personeli ve DİKA personelinin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Genç istihdamının teşvik edilmesi çerçevesinde kamu sektörü ve özel sektörden paydaşlar arasında iş birliği yaklaşımının teşvik edilmesi amacıyla sosyal ortaklar ve yere aktörler için işgücü piyasası ve yenilikçi destek mekanizmaları ve kariyer rehberliği ve yönetimi konulu kapasite geliştirme çalıştayları gerçekleştirilecektir.

Üniversite öğrencileri için kariyer rehberliği hizmetleri ve bilgilendirme toplantılarının yanı sıra gençlerin işgücü piyasasının dinamikleri konusundaki anlayışının arttırılması amacıyla üniversitelerin kariyer merkezleri ile iş birliği halinde ‘Etkili İletişim’ ve ‘İş Mülakatı’ eğitimleri düzenlenecektir.

Ayrıca işverenlerin 'işe alım masaları' açmaya davet edileceği ve gençlerin mülakat yapma ve şirketlerin vasıflı işgücü ile ilgili beklentileri hakkında daha fazla bilgi edinme imkânına sahip olacakları iki günlük kariyer fuarları düzenlenecektir.

Gençlere, ufuk açıcı ve motive edici rol modelleri tanıma olanağı sağlanması amacıyla üniversitelerde başarılı girişimcilerin sunum yapacağı etkinlikler düzenlenecektir.

Ek olarak, biri Mardin, diğeri Batman’da olmak üzere DİKA tarafından oluşturulacak bir jüriyle iki ‘Girişimcilik Yarışması’ düzenlenecektir. Batman’daki girişimcilik yarışması sadece genç kadınları hedefleyecektir. Her yarışmanın başarılı 3 adayına, bölge dışından ilgili başarılı işletmelerde 15 gün staj olanağı sağlanacaktır.

Potansiyel girişimciler için Dicle Kalkınma Ajansı’nın illerdeki yatırım destek ofislerinde Girişimcilik ve Finansal Rehberlik Yardım Masası oluşturulacaktır. Yardım masası; yeni girişimciler için ve yeni bir iş kurma, kayıt, piyasaya erişim, iş geliştirme, istihdam olanakları, satın alma, ortaklık geliştirme, mevcut finansal destekler ve benzeri konularda destek almak isteyen kişiler için tek durak hizmet ofisi işlevi görecektir.

Son olarak, bölge dışından, Türkiye’nin daha gelişmiş illerinden (Bursa, İzmir, Ankara, İstanbul, Gaziantep, Manisa ve Adana gibi) potansiyel yatırımcılarla ‘bağlantılı toplantılar’ düzenlenmesinde DİKA’ya destek sağlanacaktır. Bu toplantılar ile hem bölgeye yatırım çekilmesi hem de eğitim almış gençlerin bölge dışında istihdam edilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.

2020 Kasım ayı ortasında tüm çevrimiçi ziyaretçilere açılacak olan www.gencistihdam.org da genç adayların eğitimlere davet edilmesi amacıyla açık çağrılar yayımlanacak, gençlere elektronik ortamda nasıl başvuru yapacakları hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir. “ifadelerini kullandı.

10 bin gence eğitim verilecek

Proje Takım Lideri Cleofe MC Guardigli ise, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından yayımlanan 2014-2023 Bölge Planı’nın da sloganını oluşturan “Değişim Başladı!” söz dizisi büyük bir heyecan uyandırdığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hazırlanan, sözleşme makamı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve yararlanıcısı DİKA olan “TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek” de bölgedeki heyecan verici gelişmelerin ve değişimin somut adımlara dönüşmüş ve ete kemiğe bürünmüş örneklerinden sadece birisi olduğunu anlatan Guardigli,” Projenin hizmet bileşeni kapsamında, çeşitli alanlarda düzenlenecek mesleki eğitimler aracılığıyla gençlerin beceri düzeylerinin artırılması ve genç istihdamının desteklenmesi amacıyla yerel aktör ve paydaşların politika kapasitelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında hem gençlere, kamu kurumlarına ve sosyal ortaklar ve sosyal aktörler gibi yereldeki diğer paydaşlara hem de işverenlere ve işveren temsilcilerine yönelik eğitim programları yer almaktadır. “dedi

Projenin hedef grupları aşağıda belirtilen grupları içermektedir:

TRC3 Bölgesi’ndeki 15-29 yaş aralığındaki genç işsizler, TRC3 Bölgesi’ndeki 4 üniversitede eğitimine devam eden öğrenciler,İşverenler/işveren temsilcileri, Mardin Artuklu Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi personeli, Dicle Kalkınma Ajansı personeli, Sosyal ortakların ve yerel aktörlerin personeli. Eğitime katılacakların en az 25’inin genç kadınlardan oluşması yönünde bir kota belirlenmiştir. 01 Temmuz 2020 tarihinde başlayan Proje, 01 Haziran 2023 tarihinde tamamlanacaktır.

Ulaşılması beklenen sonuçlar:

TRC3 Bölgesi’nde kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplar gibi işsiz bireylerin ve işverenlerin mesleki becerilerinin iyileştirilmesi (Sonuç 1),

Genç istihdamı meselelerini ele almak üzere Dicle Kalkınma Ajansı, üniversiteler ve TRC3 Bölgesi’ndeki ilgili diğer yerel aktörlerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi. TRC3 Bölgesi’nde kamuoyunun genç istihdamı meseleleri hakkındaki farkındalığının arttırılması

Guardigli “ Proje hakkında şu bilgiyi aktardı: Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt olmak üzere TRC3 Bölgesi’nde yer alan dört ilde (I, II. ve III. bileşen) ve Şartname’de Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep ve Manisa olarak belirlenmiş olan Türkiye’nin seçilmiş diğer illerinde (IV. bileşen) uygulanacaktır. Bu eğitimlerin bir kısmında, özellikle mesleki eğitimlerde, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen eğitim modülleri kullanılacak ve eğitimler, il ve ilçelerdeki halk eğitim merkezleri iş birliğinde verilecektir. Bu bağlamda, proje, halk eğitim merkezleriyle iş birliği içerisinde verilecek eğitimler sonunda dağıtılacak MEB onaylı sertifikaların işverenler tarafından kabul görmesini sağlayacaktır.

KOSGEB iş birliğiyle sunulacak uygulamalı girişimcilik eğitimleri de yine KOSGEB’in 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren e-öğrenme anlayışına uygun şekilde kurgulanacaktır KOSGEB'in e-öğrenme anlayışına uygun olarak (5 gün) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilecektir ve potansiyel genç girişimcileri desteklemeye yönelik olarak 5 günlük ek eğitim modülleri uygulanacaktır.

Proje; mesleki eğitimlerin ve kariyer rehberliği hizmetlerinin sunulması için DİKA ile MEB ve İŞKUR’un yanı sıra illerdeki dört üniversite arasında iş birliği protokollerinin hazırlanmasında kolaylaştırıcı rol üstlenecektir. Böylece, proje uygulama süresi boyunca gerçekleştirilecek çalışmaların sürdürülebilirliğine destek olunacak ve sürdürülebilirlik temin edilecek, söz konusu eğitim programlarının gelecekte aynı şekilde devam etmesi sağlanacaktır. İşe alım süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla eğitim müdahalesi kapsamında işverenlere de genç istihdamı, iş sağlığı ve güvenliği, mentörlük ve insan kaynakları yönetimi konularında eğitim verilecektir. Projenin hayata geçirilmesi amacıyla WEglobal liderliğinde bir konsorsiyum oluşturulmuştur. Konsorsiyum ortakları İtalya’dan Archidata ve Trentina Kooperatifleri Federasyonu, Slovakya’dan Octigon ve Türkiye’den AYC Danışmanlık adlı kuruluşlardır.

Bu faaliyet; Mardin, Batman, Siirt, Şırnak olmak üzere dört proje ilinde ve ilgili ilçelerde 96 ayrı eğitim oturumda gerçekleştirilecek 18 farklı eğitim programı vasıtasıyla genel beceriler kazanmalarına ve mesleki becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak üzere genç işsizlere ve üniversite öğrencilerine yönelik yüz yüze eğitim programları içermektedir. “şeklinde proje hakkında bilgi verdi

09 Kas 2020 - 13:50 - Ekonomi